Med skattereformen i 2013 har regeringen definitivt valgt blå blok

Regeringen har i 2013 valgt at indgå en skattereform med Venstre og Konservative. En skattereform, der fortsætter ad VK-regeringens asociale spor og markant øger uligheden i Danmark. En sådan politik kan Enhedslisten naturligvis ikke lægge stemmer til. Derfor er vi ikke længere støtteparti for regeringen.Efter flere dages seriøse forhandlinger med regeringen havde vi ellers en fornuftig kompromis-aftale klar. I den var planerne om at forringe førtidspension, dagpenge og kontanthjælp droppet, mens der blev givet lidt færre skattelettelser i toppen. Altså klassisk socialdemokratisk politik. Det er som bekendt ikke vores kop te at hæve topskattegrænsen, men i Enhedslisten var vi parate til at sluge endda store kameler for til gengæld at sikre, at tyveriet fra de arbejdsløse og førtidspensionisterne.

Alligevel valgte regeringen i 11. time at droppe aftalen med os til fordel for endnu flere skattelettelser i toppen i samarbejde med Venstre og Konservative. Prisen betaler de mennesker, der har mindst – de, der har eller risikerer at få en fyreseddel eller et handicap.

Finansministeren har kaldt aftalen en “rugbrødsreform”, der skal give et rygklap til almindelige lønmodtagere. Men sandheden er, at advokaten får en langt større skattelettelse end den berømte leverpostejssmørende sosu-assistent. Samtidig skal hendes fyrede kollega betale for skattelettelserne.

Reformen er en katastrofe for Danmark og gør det samtidig klart, at de mange mennesker, der stemte på en ny regering i håbet om at få en ny politik, er blevet snydt. Regeringen har i dag definitivt meldt sig ind i blå blok.

Journalister står nu på nakken af hinanden for at spørge, om vi vil vælte regeringen. Til det er der kun at sige, at regeringen er en mindretalsregering, der selv må sørge for, at nogle vil stemme for deres politik. Vi har ikke længere et fast – og slet ikke tillidsfuldt – samarbejde med regeringen. Vi stemmer for politik, der trækker Danmark i en mere solidarisk retning, og imod politik, der betyder det modsatte. Hvis det betyder, at regeringen på et tidspunkt bringer sig selv i mindretal, så er det et politisk valg, den selv har truffet.

Med venlig hilsen, Enhedslistens forhandlergruppe Frank Aaen, finansordfører Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordfører Per Clausen, gruppeformand